Kétszer nagyobb valószínűséggel csökken a napi egy órát mobiltelefonáló férfiak spermaminősége
A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy azokra a férfiakra, akik a nadrágzsebükben hordják a mobiltelefonjukat, vagy naponta legalább egy órát mobiltelefonálnak, a termékenységi zavarok kockázata leselkedik.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a spermaszámot az is csökkentheti, ha a férfiak akkumulátortöltés közben beszélnek mobiljukon, vagy csupán közel tárolják az ágyukhoz éjszaka a mobiltelefonjukat.


A spermiumok minősége a nyugati férfiakban folyamatosan romlik, ami a terméketlen párok körében az esetek 40 százalékáért felelős. A szakértők azt gyanítják, hogy a mobiltelefonokból kisugárzó hő és elektromágneses aktivitás „felforralja” a spermiumokat, így azok elpusztulnak.

Az új vizsgálatból az derült ki, hogy azokban a férfiakban, akik naponta legalább egy órát beszélnek a mobiljukon, kétszer nagyobb valószínűséggel alacsony a sperma minősége, mint azokban, akik egy óránál kevesebbet telefonálnak. Közel dupla akkora valószínűséggel tapasztaltak azok a férfiak is termékenységi zavarokat, akik töltés közben beszéltek a mobiltelefonjukon. Az is kiderült, hogy a mobiljukat az ágyékuktól 50 cm-en belül tartó férfiak 47 százalékának spermiumszintje károsult súlyos mértékben, szemben az általános népességre jellemző 11 százalékos aránnyal.


A Reproductive BioMedicine című szaklapban közzétett eredmények alátámasztják a termékenységi zavarokban szenvedő férfiak növekvő száma és a mobiltelefon terjedése közötti összefüggést.


„A spermiumszint olyan mértékben lecsökkent, ami már megnehezíti a gyermek megfoganását” – magyarázta a kutatást vezető Martha Dirnfeld, a haifai Technion Egyetem professzora. „Ha valaki gyermekvállalással próbálkozik, de nem következik be terhesség egy éven belül, érdemes fontolóra venni azt is, hogy nem a mobiltelefonálási szokásai felelősek-e a történtekért.”


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 ÁPR 10 13:37:20/