Dr. Mezei Tünde

Urológus szakorvos jelölt

Orvosi egyetemi tanulmányaimat a Semmelweis Egyetemen végeztem. Az egyetem elvégzését követően a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Urológia osztályán kezdtem el dolgozni Prof. Tenke Péter irányítása alatt. A kórház urológiai ambulanciáján szerdánként rendelek 8-15 óra között.

Az urológián belül fő érdeklődési köröm a nőgyógyászati urológia.
Már az egyetem mellett elkezdtem dolgozni az Országos Mentőszolgálatnál részállásban, melyet a mai napig csinálok, mint mentőorvos.

Tisztelt Doktornő!
Orvostanhallgató lány vagyok. Amikor a jövőt tervezgetem, megfordul a fejemben, hogy esetleg az urológia/gyermekurológia szakma felé orientálódjam majd.
Kérdezni szeretném, mi a tapasztala arról, hogy fogadnak a férfibetegek egy doktornőt ezen a mégiscsak kényes területen (gondolom, többféleképpen). Ill. van-e erre valahol valami kutatás. (Másik, ami esetleg fölmerül, a 186 cm-es termetem, nem ébreszt-e kiszolgáltatottság-, "alávetettség"-érzetet-e az alacsonyabb férfiakban az ilyesmi.) Köszönöm válaszát!

Kedves Lilly!

Nem tudom, hogy lenne olyan kutatás ami ezzel foglalkozik, nem igazán olvastam ilyennek utánna. Az urologiában, mint a legtöbb szakmàban egyre több a nő, így a betegek már egyáltalán nem rökönyödnek meg ezen. A most rezidensek/szakorvosjelöltek között az arány 50-50%, így mondható hogy már egy abszolút megszokott dolog, hogy nővel találkoznak a betegek (mondanom sem kell hogy a betegek 40%-a nő)
A női urológusok között többen 180-185cm-es magassággal rendelkeznek, a férfi betegek nem emiatt érzikmkellemetlenül magukat, maga a vizsgàlati szituáció az, ami kellemetlen.
Magát a szakmát abszolút ajánlani tudom, én a amagam részéről nagyon jó vàlasztásnak tartom.
Üdv: Mezei Tünde

Kedves Doktornő!!

1.
Szeretném kérdezni, hogy ernyedt péniszméretnek van egy bizonyos tartománya, hogy milyen határok között kell mozognia? Vagy nem meghatározható, mert mindenkinek más az ernyedt mérete?
Kíváncsi lennék cm-ben, hogy mégis ernyedten behatárolva orvosilag, mennyi a normálisnak tekinthető. Éppen a petyhüdt méretek okoznak a férfiaknál komplexusokat, mert legtöbbször ilyen állapotban van.
Kell-e szégyellni a nyugalmi állapotot?
Mennyire érdekli a nőket ha ernyedten kicsi?

2.
Mekkora egy átlagos péniszméret erekciós állapotban?

Köszönettel

Ferenc

Kedves Ferenc!

Ernyedt állapotban a méretek nagyon szélsőértékek között mozoghatnak, éppen ezért ezzel nem kell foglalkozni. Orvosilag, ha valakinek merevedéskor 7 cm alatt van a mérete akkor beszélünk micropéniszről.
Átlagos méret 12-15 cm.
Nem gondolnám, hogy szégyelleni kell bármekkora méretet is, de ha ilyennel gondja van akkor keressen fel egy szexuálpszichológust

Kedves Doktornő!
Urge inkontinencia kivizsgálása férfibetegnél (fiatal) hogy történik?
Lumbális porckorongsérvvel összefügghet-e a panasz?

Köszönettel
H. G.

Kedves Gábor!

Először is egy urológiai vizsgálatból áll ami magába foglalja az UH, illetve fizikális vizsgálatot is. Vizelet üledék és bakterológiai vizsgálat, uroflowmetriás vizsgálat és ha még mindig nincs diagnózis akkor egy urodinámiás vizsgálat is szóba jön.
Gerincsérülés/ betegség állhat a háttérben, olyankor neurológiai vizsgálat is szükséges.

Tisztelt Doktornő!

Tudna nekem ajánlani olyan szakorvost, intézményt, ahol ezt az eljárást alkalmazzák: Húgycsőszűkület megszüntetése szájnyálkahártya beültetésével, BMG módszer? Segítségét hálásan köszönöm!

Üdvözlettel:

Balázs

Kedves Balázs!

Mivel nem írta, hogy mindezt melyik városban szeretné, ezért azt tudom mondani, hogy minden egyetemi klinikán végeznek ilyen beavatkozást (Budapest, Szeged, Pécs, Debrecen)
Üdv:
Mezei Tünde

Kedves Doktornő!

Kérdésem volna: a prosztata vizsgálat pontosan hogyan is zajlik? Milyen testhelyzetben, mennyire fáj, meddig tart? Még nem voltam urológián, de kell menjek, és emiatt is eléggé szorongok. Köszönöm válaszát.

Kedves Roland!

A prosztata vizsgálatára az esetek nagy többségében a prosztatarák szűrés keretén belül kerül sor, ami minden esetben fizikális vizsgálatból és egy vérvételből áll.
Maga a prosztata vizsgálata végbélen keresztül általában álló testhelyzetben történik és pár másodpercnél nem tart tovább. Azt, hogy mennyire fájdalmas nem tudom megmondani mert nagyon egyén függő, de az esetek nagy részében a betegek elmondjàk, hogy "Ja, csak ennyi volt?!?"
Összefoglalva annyit mondanék, hogy ne féljen tőle, ha rendszeresen jár szűrésre sokkal "kellemetlenebb" dolgokat tud megelőzni vele.
Üdv:
Mezei Tünde

Köszönöm szépen! Miután Ön az első, aki érdemben foglalkozott ezzel a problémámmal (miközben több orvos is látott már), megkérdezném, esetleg nem vállalná-e, hogy beállítja a kezelésemet. Meg azt is kérdezném, kéne-e hólyagtükrözést csináltatni vagy sem.
Üdv

Vállalom a kezelését ha gondolja, a dél-pesti kórhàzban megtalál.
Üdv: Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!

44 éves vagyok. Hosszabb ideje vannak prosztatapanaszaim. Több orvost is "elfogyasztottam", krónikus gyulladást diagnosztizáltak, ill. az egyik orvos szerint emellett még kismedencei fájdalom szindrómám is van. Kórokozót soha nem sikerült kitenyészteni, de genny több alkalommal is jelen volt a vizeletemben. Húgycsőpanaszok is szoktak jelentkezni (érzékeny pont, fájdalom), kellemetlen szag, kivörösödés, de soha nem sikerült kórokozót fogni, még kenetvétellel sem.
Sok masszázskezelés után a legutóbbi orvosom azzal bocsátott el, hogy "most már egész jó" a prosztatám, nem kell rendszeresen járjak. A gond csak az, hogy én kevésbé érzem, hogy egészen jól volnék. Egyrészt minden egyes masszázs, ill. vizsgálat meglehetősen fájdalmas volt, ergo nem hinném, hogy minden tökéletes volna azon a tájékon. Másrészt semmit sem javultak a vizelési panaszaim. Az erőtlenebb vizeletsugárnál (ezen szokott segíteni a Tamsol) sokkal bosszantóbbak a sürgősségi panaszok. Ha vizelési ingerem támad, és ülök, még órákig vissza tudom tartani, ellenben ha fölállok, hamarosan oda jutok, hogy eszelősen szorítanom kell, különben majd elcsöppen - akor is, ha nincs különösebben tele a hólyagom. Ez az évek során mit sem változott, miközben a kezdeti fájdalmak valóban csökkentek, és amúgy az életminőségem nagyjából kielégítő. Kérdezném, mit lehetne ezzel a panasszal tenni. (A korábbi orvosomhoz nem szeretnék visszamenni, hiszen szerinte minden eléggé rendben van már.)
Köszönöm előre is!

Azt gondolom, hogy feltétlenül fel kell hogy orvost keressen, mert ezekre a panaszokra nagyon komplex kezelések vannak már. Azt írja, hogy a Tamsol szokott segíteni, az alfa blokkoló az a gyógyszercsoport, amit rendszeresen és folyamatosan kell szedni, akkor esetlegesen a kellemetlen érzést is tudja orvosolni, de tényleg keressen fel egy urológust, akiben meg tud bízni, mert ennek a problémának a kezelése csapatmunkát igényel.
Üdv

Tisztelt doktornő!

A csecsemő veleszületett krónikus veseelégtelensége (veseüregrendszeri tágulat mind két vesében) kimutatható e a terhességi uh-k alkalmával, amennyiben ez a betegség a csecsemő 3 hetes korában felszínre is került?
Köszönöm

Kedves Barbara!

Veseüregrendszeri tágulat UH-al kimutatható, azonban a krónikus veseelégtelenség nem.
Üdc

Tisztelt Doktornő!

Az érdekelne, hogy egye nőgyógyászati fertőzések átterjedhetnek-e a húgycsőre? És hogy ennek lehetnek-e olyan tünetei, mint amilyenek a felfázásé?

Nagyon köszönöm!

Kedves Angi!

A "rendszerek" nőknél nagyon közel vannak egymáshoz, így természetesen igen. Ha valaminek olyan tünetei vannak mint a felfázásnak akkor azt gondolom hogy felfázásról beszélünk. Az urológiai és nőgyógyászati fertőzéseket nem lehet éles vonallal elválasztani, sokszor egyikből következik a másik. Illetve ha valaki elkap egy nemi úton terjedő betegséget az sokszor először vizelési panaszokat okoz, később derül csak fény a fertőzés eredetére.
Ha volt egy nőgyógyászati fertőzése és most úgy érzi hogy inkább hólyaghurutja van javaslom hogy keressen fel egy urológust, vagy akár a nőgyógyászát.
Üdv: Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!

Lányom (22) születésekor kismedencei tágulatot diagnosztizáltak, melyet 1 éves korára 'kinőtt'. Azt szeretném megtudni, hogy később okozhat-e majd bármilyen, például veseproblémát neki, esetleg teherbeesés előtt kell-e valamilyen vizsgálaton részt vennie, vagy azzal hogy 1 éves korára kinőtte ezt, onnantól kezdve foglalkozni sem kell ezzel?

Köszönöm válaszát

Kedves Kamill!

Csecsemőkorban gyakran előfordul, hogy a 6 hetes UH vesemedence tágulatot ír le, majd idővel megszűnik. Amennyiben volt ez kontrollálva és nem 1 éves korában történt az utolsó UH, úgy azt gondolom hogy teherbeesés előtt nem kell külön ezért bármilyen kivizsgálásra elmennie. De ha azóta nem nézték akkor egy hasi UH ajánlott.
Üdv: Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!

Azt szeretném megtudni, hogy a magas vérnyomásom miatt lehet-e vesebetegségem, vagy fordítva? Hogyan függ össze a kettő?

Nagyon köszönöm!

Kedves Laci!

A magasvérnyomás betegség közel 90%-ban nem ismert hogy miért alakul ki, 10 % van aminek ismert az eredete, ebbe bele tartoznak a vesebetegségek is. Ezt egy laborvizsgálattal könnyen ki lehet mutatni, vesefunkciós értékeket kell nézni. Bonyolult hormonális összefüggés van a veseműködés és a vérnyomás között.
Ha valakinek kezeletlen magas vérnyomása van az kihat az érrendszerre is, ezáltal károsítja a vesét (természetesen az összes szervet károsítja, nem csak a vesét), de a laborvizsgálat ezt is letisztázza.
Így ha a laborja rendben, jól be van állítva a vérnyomása akkor nem kell számolnia ilyen következményekkel.
Üdv: Mezei Tünde

Kedves Doktornő!

Sajnos felfáztam, és idén már ez nem az első eset. Úgy érzem mindent megteszek, mégis "sikerül" felfáznom. Lehetséges, hogy ha egyszer felfázik valaki, akkor utána sokkal érzékenyebb lesz erre?

Köszönöm!

Kedves Bernadett!

Sajnos előfordulhat, illetve gyakran mondjuk, hogy alkati sajátosság lehet ha valaki gyakran felfázik. Természetesen egy kivizsgálást ez is "megérdemel", mert lehet hogy olyan baktérium okozza a panaszait amire a szedett gyógyszerek nem hatnak.
Amit megtehet az ügy érdekében, hogy sok folyadékot iszik, figyel rá hogy megfelelően legyen felöltözve, tőzegáfonyát szed.


Tisztelt Doktornő!

Mit lehet tenni olyankor, ha egyre sűrűbben akadozik a vizelet? Ez összefügghet a prosztata-nagyobbodással?

Kedves Lajos!

Vizelet akadozás az egyik vezető tünete a prosztata megnagyobbodásnak. Javaslom, hogy keressen fel urológust, mert a prosztata megnagyobbodás ilyen stádiumban gyógyszeresen kezelhető, illetve prosztatarák szűrést is ajánlatos megcsináltatni.

Tisztelt Doktornő!

Kérdésem az lenne, hogy a felfázásnak milyen szélsőséges tünetei vannak? Lehet a vizeletemben szemmel látható vér ilyenkor? Köszönöm szépen!

Kedves Tamara!

Azt hogy egy felfázás kapcsán véres a vizelete azt nem nevezném szélsőséges tünetnek, mert ez nagyon is jellemző. Riasztó és általában megijednek tőle a betegek, de ez a felfázást okozó baktérium egyik sajátossága.
Amennyiben ezt tapasztalja feltétlenül ajánlom, hogy keresse fel orvosát és egy vizelet tenyésztéses vizsgálatot is készítsenek.

A felfázás tünetei között szerepel a gyakori, sürgető vizelési inger, csípő vizeletürítés, véres vizelet, kifejezett alhasi görcsös fájdalom. Amennyiben ez lázzal, deréktáji fájdalommal, gyengeséggel társul akkor már inkább vesemedence gyulladásról beszélünk, ami feltétlenül orvosi kezelést igényel.

Kedves Doktornő!

Szeretném megtudni, hogy mik a prosztatarák jellemző tünetei?

Köszönöm!

Kedves Ottó!

A prosztataráknak, mint általában a legtöbb daganatos betegségnek nagyon szegényes tünetei vannak kezdetben. Egyértelmű, csak a prosztatadaganatra jellemző tünet nincsen. Produkálhatja a prosztatamegnagyobbodásra jellemző tüneteket, mint a vizeletelakadás, nehezebb vizeletürítés, vizeletsugár csökkenést.
Jellemzően a csontáttétek adnak már tünetet ami csontfájdalmat jelent.

Éppen a fentiek miatt nagyon fontos a rendszeres szűrés, ami PSA szint mérésből áll (vérvétel) ÉS fizikális prosztatavizsgálatból.

Volt már valakinek vesegörcse?
Milyen tünetei vannak a vesegörcsnek?

A vesegörcs (vese kólika) tünetei széles skálán mozoghatnak, talán a legjellemzőbb tünete a fájdalom. Ennek a mértéke és a lokalizációja is változhat. Enyhe tompa nyomó fájdalomtól egészen a szülési fájdalom erősségéig terjedhet a skála. A helye jellemzően deréktáji ami alhasba sugárzik, de akár szeméremajkakba vagy herezacskóba is sugározhat.
Gyakran kíséri hányinger, hányás, hasmenés.
A "klasszikus" vesegörcsös beteg nem tud kiegyenesedni, görnyedve jár a fájdalomtól, sápadt, verejtékes, gyakran hány.
Gyakori vizelési inger, véres vizelet, szúró-fájdalmas vizelés jellemezheti.
Amennyiben ezeket a panaszokat láz kíséri akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

Kedves Doktornő!

47 éves férfi vagyok. Mostanában, körülbelül 1 hónapja állandó vizelési ingerem van, viszont az esetek többségében nincs vizeletem, esetleg akadozik, ürítéskor kissé fáj. Átlagosan 3 liter folyadékot fogyasztok el naponta. Mit tehetnék, hogy változzon a helyzet? Menjek el vizsgálatra?

Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel: Tivadar

Kedves Tivadar!

Feltétlenül javaslom az orvosi vizsgálatot. Panaszai hátterében sokféle probléma állhat: fertőzés, prosztata megnagyobbodás, esetlegesen vesekő is okozhatja ezeket a tüneteket.
Fontos mielőbb kideríteni, hogy mi okozza a panaszait.
Üdvözlettel: Mezei Tünde

Tisztelt Doktornő!

Múlt héten gyógyvizes fürdőzésen vettem részt és néhány nappal később alhas tájékon fájdalom jelentkezett, a vizeletem kissé opálos színű, a vizelést szúró fájdalom kíséri. Általában rétegesen öltözködöm, tehát nem gondolnám, hogy felfáztam. Lehet, hogy esetleg a fürdőzés során elkaptam egy fertőzést?

Előre is köszönöm válaszát!

Gigi

Kedves Gigi!

A felfázást, bár a neve nem erre utal, nem a hideg okozza, az maximum hajlamosító tényező lehet. A legtöbb esetben kimutatható kórokozó (baktérium) áll a tünetek hátterében, amit akár a fürdőzés során is elkaphatott, így mindenképpen azt javaslom, hogy egy vizelet vizsgálatra menjen el orvoshoz.
Tisztelettel: Mezei Tünde

Kérdezzen szakértőinktől
Urológia
Nőgyógyászat
Dermatológia
Asztma
hirdetés
Legnépszerűbb
Hírlevél
hirdetés